مذاکرات شورای عالی کار برای دستمزد ۱۴۰۴
۲۶ اسفند ۱۴۰۳ – دولت و کارفرمایان به دنبال افزایش ۳۵ درصدی دستمزد بودند/ روند جلسه مثبت بود/ افزایش ۴۵ درصدی بازهم کافی نیست
علی خدایی گفت: درست است که قبلاً در شورایعالی کار افزایش ۵۷ درصدی مزد را هم تجربه کردهایم اما نباید یادمان برود که آن زمان، نرخ تورم اعلامی ۴۶ درصد بود یعنی دستمزد ۱۱ درصد بالاتر از نرخ تورم تعیین شد؛ الان تورم بهمن ۳۲ درصد اعلام شده و دستمزد ۴۵ درصد افزایش یافته یعنی ۱۳ درصد بالاتر از نرخ تورم به تصویب رسیده.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شورایعالی کار در نشست ده ساعتهی خود خود، افزایش ۴۵ درصدی حداقل دستمزد ۱۴۰۴ کارگران را تصویب کرد. بر این اساس، حداقل دستمزد ماهانه از ۷۱ میلیون و ۶۶۱ هزار ریال به ۱۰۳ میلیون و ۹۰۹ هزار ریال افزایش یافت. بن خواروبار از ۱۴ میلیون ریال به ۲۲ میلیون ریال و حق سنوات از ۲,۱۰۰,۰۰۰ ریال به ۲,۸۲۰,۰۰۰ ریال افزایش یافت.
به این ترتیب، دریافتی کارگر مجرد بدون سابقه از ۹۴,۶۶۱,۸۴۰ ریال به ۱۳۴,۹۰۹,۶۸۰ ریال رسید.
اما آیا گروه کارگری از نتیجه راضیاند، چه اتفاقاتی در نشست افتاد که منجر به تصویب افزایش ۴۵ درصدی دستمزد شد؟
«علی خدایی» عضو کارگری شورایعالی کار در این رابطه به ایلنا میگوید: در مورد نحوه تعیین دستمزد باید بگویم، روند کار به نسبت سالهای قبل، بهتر و منطقیتر بود اما در مورد مزد حاصله، نمیتوان رضایت کامل داشت؛ ما وقتی از نتیجه کار رضایت کامل داریم که حداقل دستمزد به اندازه سبد معیشت مصوب شده باشد. قبول داریم که افزایش ۴۵ درصدی دستمزد بازهم برای تامین هزینههای زندگی خانوادههای کارگری کافی نیست.
او ادامه داد: اما در مقام مقایسه، نسبت به سالهای قبل، اتفاق خوبی رخ داده است؛ درست است که قبلاً در شورایعالی کار افزایش ۵۷ درصدی مزد را هم تجربه کردهایم اما نباید یادمان برود که آن زمان، نرخ تورم اعلامی ۴۶ درصد بود یعنی دستمزد ۱۱ درصد بالاتر از نرخ تورم تعیین شد؛ الان تورم بهمن ۳۲ درصد اعلام شده و دستمزد ۴۵ درصد افزایش یافته یعنی ۱۳ درصد بالاتر از نرخ تورم به تصویب رسیده.
نماینده کارگران در شورایعالی کار در ارتباط با پیشنهادات دولت و کارفرمایان گفت: اصرار دولت و کارفرمایان بر افزایش ۳۵ درصدی حداقل مزد بود؛ آنها منظورشان از «تورم به علاوه یک عددی»، ۳۲ درصد به اضافه ۳ درصد یا همان ۳۵ درصد بود. دولت هم البته همین نظر را هم داشت، با چانهزنی و اصرار گروه کارگری به ۴۵ درصد رسیدیم.
وی با تاکید بر اینکه مصوبه مزدی امسال به نسبت سالهای قبل عدد قابل قبولیست و نمره قبولی میآورد؛ افزود: از طرف دیگر، پایه سنوات که سالها ثابت مانده بود، در محدوده ۴۰ درصد افزایش یافت. بن خواربار هم به میزان قابل توجهی افزایش یافت، ۸۰۰ هزار تومان روی این مولفه رفت که رقم خوبیست.
به گفته خدایی، وعدههایی در نشست شورایعالی کار مطرح شد و قولهایی دادند مبنی بر اینکه افزایش مزد بالاتر از نرخ تورم در سالهای بعد هم اعمال شود.
او ادامه داد: امیدواریم با اعمال افزایش مزد بالاتر از نرخ تورم در چند سال پیاپی، فاصله عمیق دستمزد و سبد معیشت از میان برداشته شود.
عضو کارگری شورایعالی کار در جمعبندی نشست شب گذشتهی شورایعالی کار گفت: در کل روند جلسه به نسبت سالهای قبل مثبت بود و چانهزنی به خوبی پیش رفت؛ در کل گروه کارگری از نتیجه راضی بود و با رضایت نسبی از جلسه خارج شد.
۲۶ اسفند ۱۴۰۳ – جزییات مبالغ افزایش دستمزد/ دریافتی کارگران متاهل با دو فرزند به ۱۶۳ میلیون ریال رسید
حداقل دستمزد ۴۵ درصد افزایش یافت؛ دریافتی کارگران متاهل با دو فرزند به ۱۶۳ میلیون ریال رسید.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شورایعالی کار در جلسه شبانه خود، افزایش ۴۵ درصدی حداقل دستمزد کارگران را تصویب کرد. بر این اساس، حداقل دستمزد ماهانه از ۷۱ میلیون و ۶۶۱ هزار تومان به ۱۰۳ میلیون و ۹۰۹ هزار تومان افزایش یافت. همچنین، دریافتی ماهانه کارگران متاهل با دو فرزند به ۱۶۳ میلیون و ۵۱۱ هزار تومان رسید.
جزئیات افزایش
حداقل دستمزد روزانه: از ۳۸۸,۷۲۸ ریال در سال ۱۴۰۳ به ۳,۴۶۳,۶۵۶ ریال در سال ۱۴۰۴ افزایش یافت.
حداقل دستمزد ماهانه: از ۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال به ۱۰۳,۹۰۹,۶۸۰ ریال رسید.
حق اولاد (برای هر فرزند): از ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال به ۱۰,۳۹۰,۹۶۸ ریال افزایش یافت.
پایه سنوات از ۲,۱۰۰,۰۰۰ ریال به ۲,۸۲۰,۰۰۰ ریال افزایش پیدا کرد.
مزایای رفاهی:
کمک هزینه اقلام مصرفی خانوار: از ۱۴ میلیون ریال به ۲۲ میلیون ریال افزایش یافت.
کمک هزینه مسکن: بدون تغییر و مبلغ ۹ میلیون ریال باقی ماند.
حق تاهل: بدون تغییر و در مبلغ ۵ میلیون ریال ثابت ماند.
دریافتی ماهانه کارگران
کارگر متاهل با دو فرزند: دریافتی ماهانه از ۱۱۶,۰۹۴,۲۰۸ ریال به ۱۶۳,۵۱۱,۶۱۶ ریال افزایش یافت.
کارگر مجرد بدون سابقه:دریافتی ماهانه از ۹۴,۶۶۱,۸۴۰ ریال به ۱۳۴,۹۰۹,۶۸۰ ریال رسید.
سایر سطوح مزدی:
سایر سطوح مزدی نیز با افزایش ۳۲ درصدی به علاوه ۴۱,۰۵۳ ریال نسبت به سال گذشته افزایش یافت. این افزایش با هدف جبران کاهش قدرت خرید کارگران و کاهش شکاف دستمزدها با نرخ تورم در نظر گرفته شده است.
۲۱ اسفند ۱۴۰۳ – توضیحات وزیر کار در مورد حقوق کارگران، حذف یارانهی ۱۰۰هزار نفر و یارانه معیشتی
وزیر کار گفت: افراد اگر مشکلی در رابطه با دریافت یارانه معیشتی دارند هم شمارههای تماس و هم پیامک برای بیان مشکلات وجود دارد. مرحله دوم این طرح نیز بعد از پایان این مرحله در ماه اول سال جدید آغاز خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در مصاحبهای در رابطه با زمان تعیین دستمزدِ کارگران گفت: سهشنبه جلسهی شورای عالی کار برگزار میشود و انشالله در این جلسه یا جلسات بعدی دستمزد را تعیین میکنیم.
وی گفت: در رابطه با سبد معیشت نیز توافقاتی صورت گرفته و امیدواریم بتوانیم این نسبت و همچنین تورم را در تعیین سبد معیشت لحاظ و در نهایت نزدیک به تورم حداقل مزد را تعیین کنیم.
میدری همچنین در رابطه با انتشار خبری مبنی بر موافقت او با تعیین حداقل حقوق کارگران دو بار در سال گفت: این یکی از پیشنهادات بود که با ساختار سازمان تامین اجتماعی سازگار نیست و در این پیشنهاد به توافقی نرسیدیم.
وی گفت: در رابطه با دستمزد به توافق نزدیک شدیم و ان شاالله وضعیت اقتصاد کلان به گونهای باشد که شرمنده کارگران نشویم.
وزیر کار همچنین در رابطه با قطع یارانه برخی از افراد گفت: به صدهزار نفر پیامک دادیم و اگر اعتراضی نداشته باشند حذف میشوند. این ۱۰۰ هزار نفر جزء ۳ تا ۴ صدک بالا هستند. این افراد در صورت اعتراض میتوانند به سانمانه مراجعه کنند و اعتراض خود را ثبت کنند.
میدری با ارائهی توضیحات بیشتر در رابطه با حذف این افراد گفت: بر اساس چیزی که در قانون آمده، تعداد خودرو و ملک در تعیین این موضوع دخیل است و افراد زیادی را شامل نمیشود.
وزیر کار همچنین در رابطه با کالابرگ گفت: حدود ۶میلیون ۵۰۰هزار نفر تا روز گذشته این کالابرگ را دریافت کردند و اگر مشکلی باشد هم شمارههای تماس و هم پیامک برای بیان مشکلات وجود دارد. مرحله دوم این طرح نیز بعد از پایان این مرحله در ماه اول سال جدید آغاز خواهد شد.
۲۱ اسفند ۱۴۰۳ – در مورد دستمزد پیشنهاداتی مطرح شد اما به توافق نرسیدیم
علی خدایی گفت: در نشست امروز شورایعالی کار در مورد دستمزد توافق حاصل نشد.
«علی خدایی» عضو کارگری شورایعالی کار در ارتباط با نشست امروز شورایعالی کار که از ساعت ۱۴ در محل وزارت کار برگزار شد؛ به خبرنگار ایلنا گفت: در این نشست، هر سه گروه ارقام پیشنهادی خود برای افزایش مزد ۱۴۰۴ را مطرح کردند اما توافق نهایی حاصل نشد.
او افزود: ادامه گفتگوها و توافق بر سر رقم افزایش مزد به نشست بعدی شورایعالی کار که قرار است سه شنبه هفته آینده برگزار شود، موکول شد.
خدایی در ارتباط با سبد معیشت و توافق بر سر نرخ آن گفت: نرخ سبد معیشت همان قبلی است و رقم جدیدی مطرح نشد.
در آخرین نشست کمیته دستمزد، نرخ سبد معیشت خانوارهای کارگری براساس آمارهای تورمی دی ماه، حدود ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شد.
۱۲ اسفند ۱۴۰۳ – شمارش معکوس برای «دستمزد ۱۴۰۴»/ جلسه برگزار نشد/ چرا آقای وزیر فراتر از قانون صحبت میکند؟!
به گفته خدایی، متاسفانه تا امروز مذاکرات مزدی به صورت جدی آغاز نشده و به نسبت سالهای قبل کار به تاخیر افتاده است. او تاکید کرد که با این رویکرد دولت، نگرانیها بالا گرفته است چراکه برای شروع مذاکرات دیر شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، تاخیر طولانی در مذاکرات دستمزد به مرحلهای نگرانکننده رسیده است؛ حتی بهروزرسانی سبد معیشت با دادههای تورمی بهمن که قرار بود در کمیته مزد ذیل شورایعالی کار انجام شود، به تعویق افتاده است. گروه کارگری هنوز هیچ دعوتنامهای دریافت نکرده است.
«محسن باقری» عضو کارگری کمیته دستمزد در این رابطه به ایلنا گفت: برای کمیته دستمزد دعوتنامه نیامده؛ مشخص نیست وزارت کار واقعاً چه برنامهای دارد؛ برای ما مبهم است که چرا اصلاح سبد معیشت در کمیته دستمزد به تعویق افتاده است؛ آیا قرار نیست نشستهای سهجانبهی کمیته دستمزد برگزار شود؟
او اضافه کرد: طبق توافق قبلی در شورایعالی کار قرار بود کمیته دستمزد نرخ سبد معیشت را با دادههای تورمی بهمنماه بهروزرسانی کند؛ از آن نشست بیش از سه هفته گذشته و ما علت این تاخیر طولانی را اصلاً متوجه نمیشویم.
باقری با بیان اینکه متاسفانه علت این تاخیر اعلام نشده؛ تصریح کرد: به هر حال باید نشستهای کمیته دستمزد یا شورایعالی کار برگزار میشد اما هیچ کدام برگزار نشده؛ حتی دعوتنامه برای جلسه به دست ما نرسیده.
نماینده کارگران در مذاکرات مزدی تاکید کرد: کمتر از سه هفته تا پایان سال زمان داریم؛ این تاخیر طولانی کارگران را نگران کرده است؛ دولت باید میز مذاکرات جدی دستمزد را پیش از اینها میچید.
«علی خدایی» عضو کارگری شورایعالی کار نیز در انتقاد از این تاخیر طولانی به ایلنا گفت: زمان در حال سپری شدن است و دولت باید هرچه سریعتر نشستهای شورایعالی کار را کلید بزند. در هر حال، اگر این ذهنیت در دولت وجود دارد که با ضیق وقت ممکن است اتفاق خاصی بیفتد و گروه کارگری گوشه رینگ قرار بگیرند و به مزد پیشنهادی آنها رای دهند، باید بگویم این ذهنیت کاملاً اشتباه است و قطعاً این اتفاق نخواهد افتاد.
نماینده رسمی کارگران ادامه داد: ما به عنوان گروه کارگری شورایعالی کار به صراحت این را اعلام میکنیم که خاتمه مذاکرات مزدی و تعیین دستمزد ۱۴۰۴ محدود به زمان خاصی نخواهد بود.
به گفته خدایی، متاسفانه تا امروز مذاکرات مزدی به صورت جدی آغاز نشده و به نسبت سالهای قبل کار به تاخیر افتاده است. او تاکید کرد که با این رویکرد دولت، نگرانیها بالا گرفته است چراکه برای شروع مذاکرات دیر شده است.
این فعال کارگری با بیان اینکه «امیدوار بودیم و هستیم که نیاز به جلسات متعدد و طولانی نباشد و دولت و کارفرمایی در تعیین مزد عادلانه با کارگران همکاری کنند» تصریح کرد: اما اگر به هر دلیلی این اتفاق نیفتد، خود را محدود به بازه زمانی خاص نمیکنیم و جلسات هرچقدر ادامه داشته باشد، ما حضور خواهیم داشت و با قدرت چانهزنی خواهیم کرد.
خدایی با تاکید بر اینکه دولت باید هرچه زودتر مذاکرات دستمزد را آغاز کند؛ گفت: انتظار داشتیم بعد از جلسه اوایل اسفند، حداقل هفتهای یک جلسه داشته باشیم؛ اما تا امروز هیچ دعوتنامهای برای جلسه شورایعالی کار نگرفتهایم و متاسفانه علیرغم اینکه در میانه اسفند هستیم، هنوز نظر گروه کارفرمایی و دولت را راجع به دستمزد نمیدانیم.
عضو کارگری شورایعالی کار افزود: تجربه نشان داده است، برای چانهزنی و رسیدن به جمعبندی درون گروهی زمان به شدت کم است؛ اما گروه کارگری خود را مکلف میداند پای منافع کارگران بایستد و محدود به زمان نیست؛ این وظیفه دولت و وزیر کار به عنوان دبیر شورا هست که زودتر مقدمات کار را فراهم کنند و بساط چانهزنی و گفتگو را بچینند.
خدایی در ادامه به اظهارات نگرانکنندهی وزیر کار در رسانهها پرداخت؛ میدری اخیراً دوباره بر لزوم تعیین دستمزد براساس مزد اصناف و مزد منطقهای تاکید کرد و گفت باید برای هر گروه و صنف مزد جداگانه تعیین شود. خدایی در این رابطه گفت: این حرفهای حاشیهای به التهاب جامعه دامن میزند؛ متاسفانه این سومین یا چهارمین بار است که آقای وزیر کار یکجانبه و بدون مشورت با شرکای اجتماعی، نظرات خود در مورد دستمزد را در رسانهها مطرح میکند.
وی با تاکید بر اینکه «نباید آرامش روان کارگران را به هم بریزند» بیان کرد: واقعاً نمیدانیم سهوی یا عمدی این موضوعات را طرح میکنند و در جامعه کارگری التهاب میآفرینند؛ در هر حال ما این رویکردها را برنمیتابیم. اینکه ایشان اعلام کرده قصد داریم مزد را براساس اصناف تعیین کنیم، مردود است؛ مگر آقای وزیر به تنهایی مزد را تعیین میکند یا ایشان شخصا متولی تعیین دستمزد است که اینگونه سخن میگوید؟ اگر اعتقادی به سهجانبهگرایی دارند، این موضوعات باید در شورایعالی کار طرح شود، ضمن اینکه هیچ مستند قانونی برای مزد اصناف نداریم! آیا ایشان خود را فراتر از قانون میدانند که برای دستمزد حکمِ غیرقانونی میدهند؟!
خدایی در پایان افزود: خلاصه باید گفت، هم تعلل در تعیین دستمزد وجود دارد که بسیار نگرانکننده است و هم رفتار آقای وزیر و مصاحبههایشان، نگرانکننده و التهابآفرین است. به نظر میرسد اظهارات ایشان و تاخیر در برگزاری جلسات، ما را علیرغم خوشبینی اولیه مجبور به واکنش سازد.
۳۰ بهمن ۱۴۰۳ – در نشست امروز شورایعالی کار چه گذشت؟/ رقمِ «سبد معیشت» نهایی نشد
آیت اسدی گفت: رقم سبد معیشت نهایی نشد و توافق بر سر نرخ آن به نشست بعدی شورایعالی کار موکول شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز (سی بهمن) از ساعت ۱۶ نشست سه جانبه شورایعالی کار در محل وزارت کار برگزار شد. «آیت اسدی» عضو کارگری شورایعالی کار در ارتباط با جزئیات نشست امروز گفت: جلسه امروز بیشتر به کلیات گذشت و در ارتباط با اصول تعیین دستمزد گفتگو کردیم.
او افزود: پیشنهادات و مواردی که وزیر کار از کارشناسان و اقتصاددانان طی فراخوانی درخواست کرده بودند، به بحث گذاشته شد و هر سه گروه نظرات خود را بیان کردند.
اسدی با بیان اینکه «بخشی از جلسه به بررسی گزارش کمیته مزد اختصاص داشت» در ارتباط با سبد معیشت و توافق بر سر نرخ آن گفت: رقم سبد معیشت نهایی نشد و توافق بر سر نرخ آن به نشست بعدی شورایعالی کار موکول شد.
نماینده کارگران در مذاکرات مزدی اضافه کرد: زمان نشست بعدی شورایعالی کار هنوز مشخص نیست.
گفتنی ست در نشست روز گذشته کمیته دستمزد در ارتباط با نرخ سبد معیشت خانوارهای کارگری (موضوع بند دوم ماده ۴۱ قانون کار)، توافقات اولیه حاصل شده است.
۱۶ بهمن ۱۴۰۳ – مزد کارگران در سال آینده را براساس تورم و سبد معیشت تعیین میکنیم

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان این همبستگی بین کارگر و کارفرما حلال بسیاری از مشکلات است، گفت: در تلاشیم مزد کارگران در سال آینده بر اساس تورم و سبد معیشت تعیین شود.
به گزارش ایلنا، «احمد میدری» امروز سه شنبه در نشست کارگروه اقتصادی و اشتغال استان یزد، اظهار کرد: یزدیها از حفر قنات و سخت کوشیهای زیاد تمدن ایجاد کردند، گفت: نوع مدیریت استان یزد در موضوعات قانون مشاغل کار زیانآور، اشتغال اتباع بیگانه، تعاونیها و غیره الگوی مناسبی است.
وی با اشاره به اهمیت پیوند واحدهای کوچک با واحدهای بزرگ، اظهار کرد: در صورتی که بین کارگر و کارفرما همبستگی بوجود بیاید بسیاری از مشکلات رفع میشود.
میدری با بیان این که سن بازنشستگی در ایران پایین آمده و به ۵۲ سالگی رسیده است، گفت: در تلاشیم مزد کارگران در سال آینده بر اساس تورم و سبد معیشت تعیین شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از سخنانش راهآهن را وسیله حمل و نقل طبقه متوسط و پایین جامعه خواندو اظهار کرد: این در حالیست که متاسفانه از هزار و ۲۰۰ واگن موجود ۶۰۰ واگن غیرفعال است.
«محمدرضا بابایی» استاندار یزد نیز در این جلسه ضمن اشاره به این که ۴۱ درصد بیمه شدگان تامین اجتماعی یزد غیربومی هستند، گفت: بیمارستانهای استان به علت مراجعه بیماران از استانهای دیگر، دچار کمبود تخت است.
وی با اشاره به این که استان یزد بار اشتغال کشور را به دوش میکشد، گفت: یزد نیازمند یک نگاه ملی برای رفع این مشکلات است.
بابایی با اشاره به مشارکت و حمایت خیرین یزدی، اظهار کرد: برای مثال سرانه کلاس درس و میز نیمکت مدارس در یزد بالا است و این موضوع مدیون حمایت خیرین است.
استاندار ضمن اشاره به این که ۲۳ درصد از ثبت نام کنندگان طرح مسکن ملی در یزد غیر بومی هستند. گفت: ۱۵۰ هزار تبعه بیگانه در یزد زندگی میکنند که این موضوع باعث بروز برخی مشکلات شده است.
۱۵ بهمن ۱۴۰۳ – آغاز بحث روی سبد معیشت خانوار کارگری در کمیته مزد ۱۴۰۴
محسن باقری گفت: امروز سبد غذایی خانوار ایرانی که مربوط به مصوبه جدید وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۳ است، توسط اعضای جلسه کمیته مزد دریافت شد و قیمتهای دیماه مرکز آمار نیز بین اعضا توزیع گشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مذاکرات نشست کمیته مزد روز دوشنبه (۱۵ بهمن) با حضور نمایندگان سه جانبه با موضوع مقدمات بحث سبد معیشت در جلسه پایان یافت.
محسن باقری (نماینده کارگری عضو شورای عالی کار و عضو کمیته مزد) اظهار کرد: نشست امروز بعد از ظهر کمیته مزد با طرح بحث مقدماتی درباره سبد معیشت خانوار کارگری پایان یافت.
وی افزود: ما مبانیای در ارتباط با تعیین سبد حداقل معیشت خانوار کارگری داریم که در آن باید بُعد خانوار، کالری سرانه مورد نیاز، وزن گرمی مصرفی و نرخ CPI (نرخ شاخص قیمت مصرف کننده) و سبد غذایی ایرانیان مورد بررسی قرار میگیرد که نرخ شاخص CPI را از مرکز آمار ایران و سبد غذایی ایرانیان را از مصوبه وزارت بهداشت دریافت میکنیم.
باقری ادامه داد: امروز سبد غذایی خانوار ایرانی که مربوط به مصوبه جدید وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۳ است، توسط اعضای جلسه کمیته مزد دریافت شد و قیمتهای دیماه مرکز آمار نیز بین اعضا توزیع گشت.
این فعال کارگری در ادامه تصریح کرد: قرار است اعضا هرکدام دیدگاه خود را در ارتباط با آمارها و ارقام و موارد مختلف مطرح کنند و برای جلسه آینده کمیته مزد، رقم پیشنهادی هر گروه از سه ضلع دولت، کارگری و کارفرمایی مطرح و به اشتراک گذاشته شود.
عضو کمیته مزد تاکید کرد: جلسه بعدی کمیته مزد مصادف با ۲۲ بهمن است که به علت تعطیلی این روز احتمالا در جلسه ۲۹ بهمن کمیته مزد وارد بحث اعداد و ارقام تخمینی سبد معیشت خانوار کارگری خواهیم شد و آن را اعلام خواهیم کرد.
عضو گروه کارگری شورای عالی کار با اشاره به بحث تورم مواد خوراکی و محاسبه آن خاطرنشان کرد: بحث تورم اقلام نیز توسط مرکز آمار اعلام میشود. وقتی ما شاخص قیمت مصرف کننده یا همان نرخ CPI را محاسبه کنیم، تورم ماهانه لحاظ میشود و نرخ قیمتهای جدید را به ما میدهد. ما فعلاً نرخ قیمتهای اضافه شده دیماه را در دسترس داریم و بر مبنای آن و سبد تغذیه احصاء شده توسط وزارت بهداشت به نظر نهایی درباره قیمت سبد میرسیم.
وی در پایان بیان کرد: بحث سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ نیز همچنان از مبانی ما برای تصمیمگیری در زمینه بُعد خانوار است. ما مطالعات خود را در کارگروههای اختصاصی شوراهای اسلامی کار روی ارقام احصاء شده انجام خواهیم داد و به اعدادی خواهیم رسید که آن را باتوجه به مواضع و دیدگاه نظری کارگری خودمان حتما در جلسه بعدی کمیته مزد مطرح خواهیم کرد.
۱۵ بهمن ۱۴۰۳ – نشست کمیته مزد برگزار میشود/ سبد معیشت؛ ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان
محسن باقری از برگزاری نشست کمیته مزد خبر داد.
«محسن باقری» نماینده کارگران در کمیته مزد، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، از برگزاری نشست کمیته مزد شورایعالی کار خبر داد. این نشست امروز راس ساعت ۱۴ در وزارت کار برگزار میشود.
تاکنون سه جلسه کمیته مزد برگزار شده و باقری میگوید: متاسفانه هنوز به محاسبات سبد معیشت در این جلسات ورود نشده است.
او افزود: در نشستهای قبلی به مسائل حاشیهای مانند مسکن کارگری و ارائه گزارشهای رسمی پرداخته شد و این در حالیست که بایستی سبد معیشت در کمیته دستمزد محاسبه شود و سه گروه در مورد رقم آن به توافق برسند.
نماینده کارگران ابراز امیدواری کرد در نشست امروز، رقم سه جانبه سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری نهایی شود.
باقری در عین حال، از محاسبه سبد معیشت از سوی گروه کارگری کمیته دستمزد خبر داد و گفت: گروه کارگری براساس آمارهای تورمی آذرماه، سبد معیشت حداقلی را محاسبه کردند که رقم آن ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان است؛ این رقم، متوسط حداقل هزینههای زندگی یک خانواده کارگری ۳.۳ نفره در استانهای مختلف کشور است.
او اضافه کرد: به این ترتیب، تا پایان آذر، یک خانواده متوسط کارگری برای تامین هزینههای حداقلی زندگی به طور متوسط به ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان در هر ماه نیاز دارد.
نماینده کارگران در مذاکرات مزدی تاکید کرد: این رقم بسیار حداقلی است؛ از سوی دیگر بایستی رقم سبد معیشت با توافق سه گروه در کمیته دستمزد نهایی شود و برای تصمیمسازی به شورای عالی کار ارجاع داده شود.
۸ بهمن ۱۴۰۳ – برگزاری سومین نشست کمیته مزد/ محاسبات سبد معیشت آغاز میشود؟
به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز (هشتم بهمن)، ساعت ۱۴ سومین نشست سهجانبه کمیته مزد در محل وزارت کار برگزار میشود.
در دو نشست قبلی به موضوعات حاشیهای مانند مسکن کارگری و گزارش قرارگاه مسکن پرداخته شد؛ کارگران انتظار دارند در این نشست، محاسبات سبد معیشت با مبنا قرار دادن جداول تغذیهای و سبد خوراکیها آغاز شود.
تا امروز فقط یک نشست شورایعالی کار با موضوع دستمزد سال آینده برگزار شده؛ نتایج گفتگوهای کمیته مزد برای تصمیمسازیهای مزدی به شورایعالی کار ارجاع میشود.
۱ بهمن ۱۴۰۳ – برگزاری دومین نشست کمیته مزد/ «سبد معیشت» محاسبه میشود؟
امروز دومین نشست سهجانبه کمیته مزد برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز (اول بهمن)، دومین نشست کمیته دستمزد با حضور نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت در محل وزارت کار برگزار میشود.
محسن باقری، نماینده کارگران در این نشست با بیان اینکه جلسه کمیته مزد از ساعت ۱۴ برگزار میشود، از آغاز مذاکرات برای محاسبه سبد معیشت خانوارهای کارگری خبر داد.
وی گفت: امیدواریم امسال بتوانیم روی رقم سبد معیشت با دولت و کارفرمایان به توافق برسیم؛ وضع معاش کارگران به شدت بحرانیست و نیاز است که افزایش دستمزد به گونهای صورت پذیرد که از این بحران کاسته شود.
به گفته باقری، صد درصد افزایش دستمزد هم کافی نیست و حقوق کارگران را به خط فقر نزدیک نمیکند، در حالیکه آنچه برای کارگران اهمیت دارد نه درصد افزایش مزد بلکه قدرت خرید و توانایی تامین هزینههای زندگیست.
این نماینده کارگری اضافه کرد: قرار است کارشناسانی از نهادهای مرتبط مثل مرکز آمار در نشستهای کمیته مزد حضور یابند تا با استناد به دادهها و اطلاعات مکفی، محاسبات سبد معیشت خانوارهای کارگری کلید بخورد.
گفتنیست تصمیمات و محاسبات کمیته مزد برای تصمیمسازیهای مزدی به شورایعالی کار ارجاع میشود.
۲۴ دی ۱۴۰۳ – برگزاری اولین جلسه کمیته مزد/ کارگران در انتظار محاسباتِ سبد معیشت
اولین جلسه کمیته مزد شورای عالی کار امروز برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز (۲۴ دیماه) ساعت ۱۴، اولین نشست سهجانبهی کمیته مزد با حضور نمایندگان دولت، کارگران و کارفرمایان در محل وزارت کار برگزار میشود.
دستور کار کمیته مزد، آغاز محاسبات دستمزد ۱۴۰۴ است؛ نمایندگان کارگری انتظار دارند امسال محاسبات سبد معیشت با مشارکت کارگران و کارفرمایان براساس هزینههای واقعی زندگی انجام شود.
نتایج محاسبات در کمیته دستمزد برای تصمیمسازی به شورایعالی کار ارجاع داده میشود.
۲۰ دی ۱۴۰۳ – در افتتاحیه دستمزد چه گذشت؟ / افزایش «پایه مزد» اهمیت دارد
علی خدایی گفت: گروه کارگری شورایعالی کار انتظار دارد مذاکرات مزدی امسال با توجه به نرخ تورم و سبد معیشت و توجه به افزایش پایه مزد صورت بگیرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عصر هجدهم مردادماه، اولین نشست مزدی ۱۴۰۴ و دومین نشست رسمی شورایعالی کار در سال جدید برگزار شد. بعد از نشست، برخی رسانهها از تصویب اعداد و ارقامی برای افزایش حق مسکن خبر دادند و روی این مسئله گفتگو شد این در حالیست که به گفته علی خدایی، هیچ عدد و رقمی برای دستمزد و مولفههای آن در نشست هجدهم مرداد مطرح نشده است.
عضو کارگری شورایعالی کار در مورد نشستی که آن را «افتتاحیه دستمزد» نامید؛ گفت: تنها مصوبه نشست شورایعالی کار، تشکیل کارگروه مزد بود؛ تنها خروجی جلسه همین بود و اصرار ما براساس تجربیات سالهای گذشته و به خصوص سال قبل که بنده حضور نداشتم، بازگشت کارگروه مزد به ترکیب سابق خود بود.
او افزود: در نشستهای کارگروه مزد سال قبل، افراد غیرمسئول حضور داشتند و تعداد نمایندگان دولتی افزایش یافته بود و در نتیجه کار برای نمایندگان کارگری سخت شده بود؛ بنابراین در نشست هجدهم مردادِ شورایعالی کار مصوب شد که کارگروه مزد به همان ترکیب اصولی سابق برگردد یعنی فقط اعضای اصلی (نمایندگان سه گروه) در آن شرکت کنند و این افراد این اختیار را داشته باشند که در صورت صلاحدید، کارشناس به جلسه دعوت کنند ولی از حضور افراد غیرعضو جلوگیری شود.
خدایی با بیان اینکه گفتگوهای طولانی و غالباً غیرمرتبطِ افراد غیرعضو در کارگروه مزد که رسالت اصلی آن انجام محاسبات هزینههای زندگی یا همان سبد معیشت خانوارهای کارگریست، موجب اطاله وقت جلسات میشود؛ تاکید کرد: به دلیل حضور افراد غیرعضو و پیش کشیدن بحثهای نامرتبط و غیراصولی، کارگروه مزدِ سال قبل به نتایج قابل قبول نرسید و اعضای کارگری نتوانستند کار را به خوبی پیش ببرند.
به گفته عضو کارگری شورایعالی کار، موضوع مورد بحث در نشست شورایعالی کار، ارائه پیشنهادات در مورد استراتژی و مکانیسمهای تعیین دستمزد ۱۴۰۴ بود که گروه کارگری تاکید کرد افزایش روی پایه مزد اعمال شود تا هم همه کارگران شاغل مشمول آن شوند و هم برای بازنشستگان تامین اجتماعی مثمر ثمر باشد.
او با تاکید بر نقش افزایش پایه مزد در دستمزد دریافتی کارگران مشمول قانون کار؛ اضافه کرد: خواسته ما این است که بار افزایش روی پایه مزد باشد و بیشترین افزایش مصوب روی این مولفه اعمال شود.
خدایی در ادامه گفت: در این نشست، گروه کارگری روی مسائلی از جمله اجرای بدون تنازل قانون و به طور مشخص ماده ۴۱ قانون کار، لزوم حضور وزرا در نشستهای شورایعالی کار برای تصمیمگیری و همچنین لزوم کاهش فاصله عمیق سبد معیشت و دستمزد تاکید کرد. ما خواستار توجه به نرخ سبد معیشت و شکاف عمیق میان نرخ آن و دستمزد دریافتی کارگران شدیم و تاکید کردیم تا زمانی که این شکاف عمیق برقرار است، نمیتوان به بهبود معیشت کارگران امید بست.
نماینده رسمی کارگران در شورایعالی کار با بیان اینکه «نشست هجدهم دیماه به نوعی، نشست افتتاحیه مزد بود» تصریح کرد: در کل، نشست مثبت بود، جو خوبی داشت و نظر وزیر کار نیز نسبت به دستمزد مثبت بود؛ امیدواریم در جریان مذاکرات دستمزد و زمانی که بحث بر سر اعداد و ارقام پیش میآید، این نگاه مثبت همچنان ادامه داشته باشد.
یکی از مباحث مکرر این سالها که در هفتههای گذشته نیز نشستهای تخصصی در مورد آن برگزار شد، بحثِ «دستمزد منطقهای» است؛ آیا مزد منطقهای از دستور کار دستمزد ۱۴۰۴ خارج شده است؟ خدایی در پاسخ به این سوال گفت: در نشست شورایعالی کار، نظر گروه کارگری، شخص وزیر کار و برخی دیگر این بود که مقدمات اجرا و استقرار دستمزد منطقهای اصلاً در کشور فراهم نیست و بهتر است فعلاً به آن ورود نشود.
او افزود: قطعاً با توجه به زمان کمی که تا پایان سال داریم، در جریان مذاکرات مزدی ۱۴۰۴ موضوعات حاشیهای مانند مزد منطقهای مطرح نخواهد شد.
این عضو کارگری با تاکید بر اینکه در نشست شورایعالی کار، عدد و رقم برای افزایش دستمزد یا سایر مولفههای مزدی کارگران مطرح نشد؛ بیان کرد: از سوی هیچ گروهی عدد و رقم مطرح نشد و هیچ مصوبهای هم در مورد عدد افزایش مزد نداشتیم.
چه زمانی مذاکرات جدی آغاز میشود؟ خدایی گفت: کمیته مزد از هفته آینده کار خود را با ترکیب مصوب آغاز میکند و برای نشستهای شورایعالی کار نیز باید هماهنگیهای لازم صورت بگیرد تا نشستهای بعدی برگزار شود. امیدواریم امسال با تمکین به قانون و اجرای بدون تنازل آن، حقوق مزدی کارگران اعاده شود؛ در حال حاضر، بحران معیشت کارگران به شدت عمیق است و نیاز به راهحلهای عاجل احساس میشود.